Didactic, științific, cultural

Infrastructure

We have helped a few libraries and labs improve their infrastructure, but there is stil a lot to do: schools in towns and in the country-side can do with better computers, and university labs need more scientific equipment. Without partner organizations we cannot achieve these goals. Can you help?

Ai întrebări legate de cele citite în această pagină?
Îți răspundem cu plăcere.
Scrie-ne!

Noutăți și evenimente

 • Simpozion EERC 2014: "Adolescența: Deschide Ușile Către Viitor"

  01 sep. 2014

  Am publicat pe sit cuvântarea de deschidere a simpozionului EERC ”Adolescența - Deschideți ușile către viitor” din 16 august 2014, la Poiana Brașov, prezentată de Lidia Gheorghiu Bradley, fondatoarea Asperei. Titlul cuvântării este: ”Despre dragostea de țară într-o lume fără granițe - Cazul EERC și ASPERA” 

  Citește toată știrea
 • Prof. Univ. Dr. Radu Florescu a încetat din viață

  19 mai. 2014

  Radu Florescu, istoric, profesor la Boston College si Consul onorific al României la Boston, născut în 1925, a încetat din viață ieri, 18 mai. Pentru fundația Aspera Profesorul Florescu a fost o inspirație și un model: plecat din tinerețe din țară, el a rămas devotat transmiterii culturii și istoriei române către occident, atrăgând studenți și cercetători americani spre studiul acesteia. Nepunând la îndoială enormul potențial intelectual și creativ al tinerilor din România, el le-a oferit acestora posibilitatea concretă de a câștiga încredere în forțele proprii prin contacte directe cu lumea occidentală, ale cărei valori de toleranță și angajament constructiv Radu Florescu le-a dorit preluate și în România. În acest scop a înființat la Boston în 1998 o Școală de vară pentru elevi români, care își găsește continuarea în programul Educational Enrichment for Romanian Children, condus în ultimii ani de Dr. Daniela Floru și sprijinit și de fundația noastră. Devotamentul față de tineri capabili exprimat în fapte, investiția de timp și resurse în folosul educării lor, exemplul său personal de voință și acțiune va inspira cu siguranță pe toți tinerii care l-au cunoscut. Peste ani de zile, tineri cercetători, oameni de știință și de cultură acum încă adolescenți își vor aduce aminte că primul lor contact cu lumea vestică a luat ființă pentru că Radu Florescu l-a făcut posibil. Este cea mai frumoasă moștenire pe care ne-o lasă.

  Citește toată știrea

Dotări

În conformitate cu propunerile statutului ei, Fundatia Aspera ProEdu urmareste achizitionarea în folosul unor institutii de învatamânt a materialelor pe care se sprijina activitatea educativa si formativa.
Planuri ambitioase în acest domeniu îsi asteapta înca realizarea si partenerii.

Notă: Textul care urmează datează din anul 2002; din lipsă de fonduri, Aspera nu a continuat acest program. Reluarea sa ar fi posibilă doar cu ajutorul altor parteneri.

La început, în anii 2001-2002, ne-am concentrat asupra unor obiective de necesitate imediata la Universitatea Transilvania din Brasov:

1. Dotarea cu bibliografie si documentatie a bibliotecilor din doua laboratoare ale Facultatii de Mecanica, Catedra de Autovehicule Rutiere si Catedra de Termotehnica si Mecanica Fluidelor. În acest sens, la data aparitiei acestui sit, o prima comanda de carti în valoare de 642 euros a fost facuta la prestigioasa editura tehnica Springer-Verlog. În acest mod, carti fundamentale nu vor mai lipsi din pregatirea studentilor si a cadrelor didactice.


2. În paralel, o parte din demersurile noastre se îndreapta spre ameliorarea comunicatiei Internet de la nodul Universitatii Transilvania. Pornisem initial cu intentia achizitionarii unui sistem receptie-transmisie satelit propriu si asigurarea abonamentului satelit, dar conditiile tehnice nu au fost suficient de avansate pentru un asemenea pas. Poate vom reveni, atunci când furnizorii de servicii satelit se vor contura mai precis si mai clar si vor atinge standarde de calitate , stabilitate si siguranta suficient de bune. Într-o a doua etapa am urmarit acoperirea partiala a costurilor de latime de banda, dar aici lucrurile si-au gasit o rezolvare convenabila, pentru o perioada de timp.
 

Finalmente, în urma consultarilor avute cu dl. Radu Ionescu, managerul nodului Internet, am hotarât sa contribuim la cumpararea unui soft licentiat de stricta necesitate, ceea ce s-ar înscrie într-o actiune de mare actualitate la nivel national si ar dota serverul nodului cu instrumente de lucru robuste si eficiente. Acesta ar îmbunatati evident calitatea si stabilitatea legaturilor Internet.
În lunile iulie-august am obtinut pachetul LINUX Red Hat Professional Server 7.1, costul total, inclusiv cheltuielile de transport fiind de 308 $.


La data aparitiei acestui text (24 ianuarie 2002) asteptam sosirea unui program Norton Antivirus Corporate Edition 7.6 for Desktops and File Servers SV07-41-76371-IN + Norton Antivirus Corporate Edition 7.6 Media Pack (07-00-03390-IN) în total de 292,5 $, fara TVA. Relativ curând (martie-aprilie 2002) speram sa obtinem si pachetul Dreamweaver4+ Fireworks Studio Win Educ (WBW40I40), produs de Macromedia, necesar constructorilor de pagini web.


Un obiectiv de viitor ar fi cumpararea unui soft de element finit, extrem de util didactic si stiintific pentru probleme de simulare numerica, în special în disciplinele de Aerodinamica, Transfer de caldura, Mecanica fluidelor, dar aici valorile sunt mult mai mari si asteptam contributia altor prieteni ai Universitatii Transilvania, din tara si din strainatate, pentru a face aceasta investitie împreuna.