Didactic, științific, cultural

These are the students that ASPERA proposed to EERC for its summer program in Boston. Each year, one student from Brașov is sponsored by ASPERA.

Ai întrebări legate de cele citite în această pagină?
Îți răspundem cu plăcere.
Scrie-ne!

Noutăți și evenimente

 • Simpozion EERC 2014: "Adolescența: Deschide Ușile Către Viitor"

  01 sep. 2014

  Am publicat pe sit cuvântarea de deschidere a simpozionului EERC ”Adolescența - Deschideți ușile către viitor” din 16 august 2014, la Poiana Brașov, prezentată de Lidia Gheorghiu Bradley, fondatoarea Asperei. Titlul cuvântării este: ”Despre dragostea de țară într-o lume fără granițe - Cazul EERC și ASPERA” 

  Citește toată știrea
 • Prof. Univ. Dr. Radu Florescu a încetat din viață

  19 mai. 2014

  Radu Florescu, istoric, profesor la Boston College si Consul onorific al României la Boston, născut în 1925, a încetat din viață ieri, 18 mai. Pentru fundația Aspera Profesorul Florescu a fost o inspirație și un model: plecat din tinerețe din țară, el a rămas devotat transmiterii culturii și istoriei române către occident, atrăgând studenți și cercetători americani spre studiul acesteia. Nepunând la îndoială enormul potențial intelectual și creativ al tinerilor din România, el le-a oferit acestora posibilitatea concretă de a câștiga încredere în forțele proprii prin contacte directe cu lumea occidentală, ale cărei valori de toleranță și angajament constructiv Radu Florescu le-a dorit preluate și în România. În acest scop a înființat la Boston în 1998 o Școală de vară pentru elevi români, care își găsește continuarea în programul Educational Enrichment for Romanian Children, condus în ultimii ani de Dr. Daniela Floru și sprijinit și de fundația noastră. Devotamentul față de tineri capabili exprimat în fapte, investiția de timp și resurse în folosul educării lor, exemplul său personal de voință și acțiune va inspira cu siguranță pe toți tinerii care l-au cunoscut. Peste ani de zile, tineri cercetători, oameni de știință și de cultură acum încă adolescenți își vor aduce aminte că primul lor contact cu lumea vestică a luat ființă pentru că Radu Florescu l-a făcut posibil. Este cea mai frumoasă moștenire pe care ne-o lasă.

  Citește toată știrea

Portretele gimnaziaștilor ASPERA - EERC

2012:

Oana BADEA
Sunt Oana Badea şi pe această cale vă mulţumesc pentru sprijinul dumneavoastră.
M-am născut în Braşov în data de 13 mai 1998, iar clasele I-IV le-am frecventat la Şcoala Generală nr. 4.
În urma unui examen am intrat la Colegiul Naţional Andrei Şaguna (cu media 10). Următorii doi ani au fost pentru mine uimitori, întrucât am cunoscut un nou mod de a trăi: noi prieteni, multe îndrumări către lumea cunoaşterii, într-un cuvânt, o nouă familie.
 Clasele  a V-a şi a VI-a le-am finalizat cu premiul I (media 10). În primul an de şagunistă am luat locul trei la concursul de limba engleză ''Speak Out'', faza pe şcoală, urmând apoi faza judeţeană, la care am luat premiul pentru cea mai bună interpretare.  În iunie 2010 am obţinut locul doi în cadrul Centrului de excelenţă: "Performanţa în matematica de gimnaziu".
În clasa a VI-a am luat locul al doilea la concursul "Speak Out'', faza pe şcoală. Tot în acest an am obţinut menţiune la olimpiada judeţeană de fizică, urmând mai apoi să iau locul II, în mai 2011,  la Centrul de Excelenţă "Performanţa în matematica de gimnaziu".
Tot în acest an am luat menţiune la olimpiada naţională de limbă, comunicare şi literatură română: ''Ionel Teodoreanu''. În data de 31 mai am obţinut locul III la concursul ''Şaguniştii au talent... la sport''. 
Urmează clasa a VII-a, în care am obţinut deocamdată locul I la concursul de limba engleză ''Speak Out'', faza pe şcoală în 2012, urmând mai apoi ca să iau locul III la acelaşi concurs, faza pe judeţ.
În afara cursurilor, îmi place să înot sau să fac patinaj, însă cel mai mult iubesc baletul, practicând această artă timp de şase ani. De asemenea mai merg la o şcoală de limbi străine numită Lexis, în care învăţ engleza, acum terminând cel de-al şaselea an.  Până acum am obţinut cinci diplome de la  Trinity College London în care am obţinut de fiecare dată punctajul maxim.
Îmi iubesc viaţa exact aşa cum este ea, iar eu mă consider norocoasă, având nişte părinţi minunaţi şi nişte prieteni adevăraţi, iar acum, prin ceea ce mi-aţi oferit, mi-am dat seama că atâta timp  cât munceşti, visele devin realitate.
Vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut pentru mine!
Cu drag, Oana

Radu Ștefan GRECU
Am 14 ani, sunt născut în data de 22.07.1997 şi sunt elev la Colegiul Naţional "Dr. Ioan Meşotă", în clasa a 8-a.
La şcoală am rezultate foarte bune, participând de asemenea la olimpiade locale şi judeţene la diferite materii, precum: limba şi literatura română, limba franceză, istorie, biologie şi la un concurs de geografie, organizat între cele trei colegii centenare ale Braşovului, la care am obţinut locul 1.
Activitatea mea extraşcolară principală este dansul sportiv, pe care îl practic de 7 ani, şi la care am obţinut mai multe premii în decursul acestor ani, participând şi la concursuri internaţionale.
Cred că EERC BOSTON oferă tinerilor din România o mare oportunitate de a cunoaşte Statele Unite ale Americii şi le deschide orizonturile copiilor care au posibilităţi financiare mai modeste, dându-le speranţe pentru un viitor mai bun.

Tania ȚOPA
Născută la Braşov în data de 5 septembrie 1998, Tania este o fire activă, veselă şi optimistă.
Îndrăgeşte sportul, pe care îl practică de mică. Tenisul, ski-ul, înotul, handbalul, atletismul, gimnastica şi voleiul nu îi sunt necunoscute, iar pe cel din urmă continuă să-l practice şi azi la Clubul Sportiv Reale din Braşov.
Pasiunea pentru sport s-a concretizat în numeroase rezultate pozitive la competiţiile la care a participat, între care locul 1 la « Crosul 15 Noiembrie » în anul 2008 şi locul 2 la „Olimpic Day Run”.
Încă din clasele primare Tania a excelat la învăţătură, fiind mereu pe primul loc în clasă, absolvind ciclul primar la Liceul « Andrei Mureşanu » din Braşov.  
Din clasa a V-a studiază la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov.
Este pasionată de descifrarea tainelor matematicii, şi în acest sens a participat la Concursul de Matematică Aplicată "Academician Gheorghe Buzdugan" (2010) şi la Concursul "Micul matematician", faza pe ţară, unde a câştigat locul 2.
De mică i-au plăcut limbile străine, pe care le-a învăţat mai întâi din joacă, iar apoi au devenit o mare pasiune. A participat cu deosebit interes la Zilele Francofoniei cu sceneta "Les cigares du  Pharaon" în 2010, şi la concursuri  de limba engleză ("Speak Out"), unde a obţinut premii sau menţiuni. În anul 2012 a obţinut locul 2 pe judeţ la concursul « Olimpicii Cunoaşterii », secţiunile engleză şi franceză. Datorită rezultatelor foarte bune la limba engleză, Tania a fost selecţionată pentru a participa, în cadrul şcolii, la un schimb de experienţă cu un grup de elevi din Hong Kong.
Plină de imaginaţie şi simţ artistic, a scris articole în revista şcolii "Muguri "şi  în ziarul electronic "Puls".
Pe lângă activităţile şcolare, Tania a luat parte şi la multe proiecte extra-curriculare, precum proiectul "Slow Food", modulul de pictură pe sticlă al Galeriei Creativ. Îi plac mult artele plastice şi actoria, urmând mai multe cursuri în acest sens.
Deşi e atât de preocupată permanent de tot ce e nou şi poate să-i lărgească baza cunoaşterii, Tania e un copil cu suflet sensibil, dornică mereu să-i ajute, după puterile ei, pe cei din jur. A participat cu drag la acţiunea de caritate cu ocazia Mărţişorului în 2010 şi la cea de donare de cărţi "Cartea se zideşte" tot în 2010.


2011:


Marius HODOLEANU:
Colegiul Național "Dr. Ioan Meșotă

"
Tudor RUXANDA:
Colegiul Național "Andrei Șaguna

"


2010:


Sergiu DUDĂ
M-am născut în inima României, în Brașov,oraș in jurul căruia mi s-a concentrat mare parte din viață. Deși toată viața mi-am petrecut-o în Râșnov (un mic oraș aflat la aproximativ 17 kilometri de Brașov), doar gradinița și școala primară am făcut-o in Rășnov, restul activitășilor culturale si sportive le-am desfașurat în ”marele oraș”

Am început să practic șah în clasa a III-a la Clubul Dinamo, sub emblema caruia am participat la trei campionate naționale și am câstigat numeroase diplome, precum și 4 trofee ( Cupa Ioios 2006 (locul II), Cupa Tinerelor Speranțe 2006 (locul I), Cupa Zăpezii 2008 (locul II) și Cupa Fakro 2008 (locul III)). Cel mai important rezultat ș-am obținut la sfârșitul verii în 2006: locul al II-lea la Open-ul României de la Predeal.
 
Tot în anul 2006 am fost acceptat la Colegiul Național ”Doctor Ioan Meșotă” unde mi-am petrecut ciclul gimnazial. În cei patru ani pentrecuți in acest colegiu am fost admis țn cercul județean de excelența in matematică, urmand sa obțin locurile III si IV la olimpiada județeană de matematică in 2007, respectiv 2008.


In anul 2010 am obtinut o bursă de la EERC(Educational Enrichment for Romanian Children), și cu acestă ocazie am plecat timp de o lună in Statele Untie, în Boston. Aici am luat parte la o tabără unde am studiat ecosistemele, fauna si flora zonei, am învățat despre plante comestibile, despre curente ideologice ce aveau în prim plan ecologia și multe altele, într-o manieră interactivă, distractivă si foarte eficientă. Cel mai important lucru pe care l-am descoperit in acea vară au fost oamenii și societatea care și-au pus amprenta asupra mea într-un mod în care nu aș fi putut anticipa.


Din septembrie am început cursul liceal la Colegiul Național ”Andrei Șaguna” unde încă din primele zile am intrat in fanfara liceului. Deși nu aveam nici cea mai mică idee la ce instrument aș vrea să cânt, dirijorul a știut in locul meu, iar de atunci cânt la fligorn. In timpul primului meu an s-a înființat o televiziune in școală:”TeleAS” unde sunt cameraman și ocazional lucrez la montaj și sunet.
 
Vara trecută mi-am descoperit o noua pasiune, Astronomia! Studiul acesteia mi-a ocupat o buna parte a acestui an (mai bine spus o bună parte a nopților senine), studiu care a fost rasplătit cu participareala Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică 2012.Mihaela STOICĂNESCU:
Născută la 10 noiembrie 1995, la Brașov, am urmat cursurile Școlii Generale Nr. 13 și ale Colegiului National ”Dr. I. Mesota”. Vorbesc engleza și germana. Am obținut următoarele performanțe: locul IV la Olimpiada de Limba si Literatura Romana – faza judeteana – 2008;
 premiul special la concursul ”± Poezie” – faza națională – 2008;
 locul II la Olimpiada de Limba și Literatura Română – faza județeană – 2009;
 participări la diverse faze ale olimpiadelor școlare între anii 2006-2010;
 participare la proiectul ”The story of trance” în Irlanda, în 2010. 
 
Hobby-urile mele sunt: basket, patinaj, lectura, scrisul, muzica, calatoriile, drumețiile, șahul și filmele.Călin Andrei BÂRSAN: Colegiul National "Andrei Șaguna

"
Ionuț Aurel LUCA:
 Colegiul Național "Andrei Șaguna"
Robert Angelo MIHALCA:
 Școala Generală Nr. 19

Roberta TRIPEA:
Ma numesc Roberta Tripea si m-am nascut pe 11 iunie 1996, in Brasov.  Am frecventat Scoala Generala Numarul 19, iar in prezent sunt eleva in clasa a IX-a la Colegiul National “Andrei Saguna”.
In gimnaziu am avut rezultate foarte bune la invatatura si la concursurile scolare la care am participat obtinand premii precum Locul III la Olimpiada Judeteana de Matematica, in clasa a V-a, premiul II la etapa judeteana a Concursului National “Ionel Teodoreanu” si premiul al III-lea la Concursul de Matematica Aplicata “Cangurul”, in clasa a VI-a.
In clasa a VII-a am descoperit pasiunea mea pentru chimie, obtinand astfel Mentiune la faza zonala a concursului Chimexpert si premiul II la etapa nationala a aceluiasi concurs. De asemenea, in acelasi an am participat si la Olimpiada de limba si literatura romana, la care am obtinut Premiul III. In clasa a VIII-a am participat la etapa nationala a Concursului de Matematica Aplicata Cangurul si am obtinut Premiul I la Sesiunea de comunicari stiintifice la chimie. Am incheiat Scoala Generala cu media 10, fiind sefa de promotie.
La varsta de 5 ani am inceput sa merg la cursuri de dans sportiv, insa am renuntat dupa opt ani. In 2010 mi-am descoperit adevarata pasiune, aceea de a picta, iar in prezent frecventez cursurile de pictura ale Scolii Populare de Arta din Brasov. Pictura este pentru mine o cale de a-mi exprima gandurile, sentimentele, ele reprezinta imaginea sufletului meu, adevarata eu, pentru ca atunci cand desenez nu lucrez cu mintea ci cu inima. Consider ca opera unui artist, fie ea poezie, simfonie sau pictura, infatiseaza o latura a celui care a creat-o.  De aceea acest domeniu ocupa o treapta importanta in viata mea, si nu numai ca desen, ci si ca muzica.  Deocamdata in acest domeniu nu am prea multa experienta, desi am participat la mai multe tabere muzicale si fac parte din corul liceului.

Galerie foto: Portretele gimnaziaștilor ASPERA-EERC

În ordine: Oana Badea (2), Tania Topa (2), Radu St. Grecu (1)