Noutăți și evenimente
-
Simpozion EERC 2014: "Adolescența: Deschide Ușile Către Viitor"
01 sep. 2014
Am publicat pe sit cuvântarea de deschidere a simpozionului EERC ”Adolescența - Deschideți ușile către viitor” din 16 august 2014, la Poiana Brașov, prezentată de Lidia Gheorghiu Bradley, fondatoarea Asperei. Titlul cuvântării este: ”Despre dragostea de țară într-o lume fără granițe - Cazul EERC și ASPERA”
Citește toată știrea -
Prof. Univ. Dr. Radu Florescu a încetat din viață
19 mai. 2014
Radu Florescu, istoric, profesor la Boston College si Consul onorific al României la Boston, născut în 1925, a încetat din viață ieri, 18 mai. Pentru fundația Aspera Profesorul Florescu a fost o inspirație și un model: plecat din tinerețe din țară, el a rămas devotat transmiterii culturii și istoriei române către occident, atrăgând studenți și cercetători americani spre studiul acesteia. Nepunând la îndoială enormul potențial intelectual și creativ al tinerilor din România, el le-a oferit acestora posibilitatea concretă de a câștiga încredere în forțele proprii prin contacte directe cu lumea occidentală, ale cărei valori de toleranță și angajament constructiv Radu Florescu le-a dorit preluate și în România. În acest scop a înființat la Boston în 1998 o Școală de vară pentru elevi români, care își găsește continuarea în programul Educational Enrichment for Romanian Children, condus în ultimii ani de Dr. Daniela Floru și sprijinit și de fundația noastră. Devotamentul față de tineri capabili exprimat în fapte, investiția de timp și resurse în folosul educării lor, exemplul său personal de voință și acțiune va inspira cu siguranță pe toți tinerii care l-au cunoscut. Peste ani de zile, tineri cercetători, oameni de știință și de cultură acum încă adolescenți își vor aduce aminte că primul lor contact cu lumea vestică a luat ființă pentru că Radu Florescu l-a făcut posibil. Este cea mai frumoasă moștenire pe care ne-o lasă.
Citește toată știrea
Istoric ACSL
Concursul international de informatica organizat de American Computer Science League (ACSL) are o traditie de peste 30 de ani si reunește anual in jur de 225 de echipe de liceeni din Statele Unite, Canada, Europa si Asia. Concursul este aprobat de Asociatia Națională a Directorilor din Invățământul Secundar din S.U.A si se bucura de prezenta, la finala, a unor reprezentanti ai universitatilor americane care recruteaza talente cu rezultate deosebite in domeniu.
PARTICIPARE ROMÂNEASCĂ
Prima participare a elevilor brasoveni la concursul de informatica ACSL a avut loc in anul scolar 2000-2001. Iata cum s-a initiat aceasta actiune (text preluat de pe prima versiune a sitului aspera.ro):
În primavara anului 2000, un apel de sprijin material pentru participarea la faza finala a concursului ACSL a aparut pe un site al romanilor din diaspora, emis de echipa Liceului de Informatica "Tiberiu Popovici" din Cluj. Citindu-l, Lidia Bradley, fondatoarea Asperei, a luat legatura cu organizatorii clujeni. Convinsă de potențialul echipei, Aspera a acoperit partial cheltuielile legate de sejurul si deplasarea liceenilor clujeni in SUA.
Simultan cu ajutorul oferit elevilor din Cluj, a aparut ideea de a implica si elevii brasoveni într-o asemenea confruntare, cu increderea ca elevii romani - fie clujeni, fie brasoveni, fie din alte regiuni ale tarii - vor avea o prezenta remarcabila.
În septembrie-octombrie 2000, în numele Fundatiei Aspera din Boston, Mircea Ivanoiu a facut un turneu prin trei licee brasovene, anuntând proiectul si dând asigurari asupra unei partiale, dar consistente sustineri materiale, din partea Fundatiei, acelor echipe care vor participa la concurs.
Important era ca liceele sa decida singure, în functie de timpul si pregatirea elevilor, daca se înhama la o asemenea aventura. Au raspuns pozitiv, în termen de o luna, profesoarele Emilia Mailat, de la Colegiul National "Dr Ioan Meșotă" si Manuela Coconea de la Liceul de Informatica (devenit mai târziu Colegiul Național ”Dr. Grigore Moisil”).
Ele au asigurat apoi pregatirea suplimentara a echipelor. Ca persoane care au urmarit îndeaproape efortul, entuziasmul si devotamentul lor în toata aceasta perioada, Fundatia le aduce multumiri pentru colaborare.
Dupa ce liceele brasovene au luat hotararea de a participa, Fundatia Aspera Boston a platit taxele de înscriere la concurs, a comandat si a multiplicat culegerile de probleme ACSL, cu subiectele din anii trecuti.
Au urmat apoi, pe parcursul a aproape sase luni, testele la distanta, prin Internet, desfasurate în conformitate cu regulile si instructiunile concursului.
Amândoua echipele au raspuns impecabil acestor solicitari, realizând, fiecare dintre ele, în cele patru etape la distanta, maximum de puncte (200/200). Acelasi scor a mai fost obtinut doar de patru echipe americane.
Ca urmare, liceenii brasoveni au fost invitati la confruntarea finala de la Miami, alaturi de primele 20 de echipe calificate din cele 52 înscrise la aceasi categorie ("Intermediate, echipe de cinci persoane"). La această primă finală, echipele din Brașov s-au clasat pe locurile 4 și 5.
Aceasta prima participare a fost urmată de 9 altele, devenind, cum am sperat, o traditie a liceelor brasovene si inceputul unei lungi serii de succese.
Colegiul ”Andrei Șaguna” s-a alăturat celorlalte două licee brașovene în anul școlar 2001-2002, iar Colegiul ”Mihai Viteazu” din București în 2003-2004 (independent de sprijinul financiar al Asperei, dar la inițiativa noastră).
În 2010-2011, doar Colegiile Moisil și Șaguna au participat la concurs -- și au luat, fiecare, premiul I în categoria lor de participare!