Noutăți și evenimente
-
Simpozion EERC 2014: "Adolescența: Deschide Ușile Către Viitor"
01 sep. 2014
Am publicat pe sit cuvântarea de deschidere a simpozionului EERC ”Adolescența - Deschideți ușile către viitor” din 16 august 2014, la Poiana Brașov, prezentată de Lidia Gheorghiu Bradley, fondatoarea Asperei. Titlul cuvântării este: ”Despre dragostea de țară într-o lume fără granițe - Cazul EERC și ASPERA”
Citește toată știrea -
Prof. Univ. Dr. Radu Florescu a încetat din viață
19 mai. 2014
Radu Florescu, istoric, profesor la Boston College si Consul onorific al României la Boston, născut în 1925, a încetat din viață ieri, 18 mai. Pentru fundația Aspera Profesorul Florescu a fost o inspirație și un model: plecat din tinerețe din țară, el a rămas devotat transmiterii culturii și istoriei române către occident, atrăgând studenți și cercetători americani spre studiul acesteia. Nepunând la îndoială enormul potențial intelectual și creativ al tinerilor din România, el le-a oferit acestora posibilitatea concretă de a câștiga încredere în forțele proprii prin contacte directe cu lumea occidentală, ale cărei valori de toleranță și angajament constructiv Radu Florescu le-a dorit preluate și în România. În acest scop a înființat la Boston în 1998 o Școală de vară pentru elevi români, care își găsește continuarea în programul Educational Enrichment for Romanian Children, condus în ultimii ani de Dr. Daniela Floru și sprijinit și de fundația noastră. Devotamentul față de tineri capabili exprimat în fapte, investiția de timp și resurse în folosul educării lor, exemplul său personal de voință și acțiune va inspira cu siguranță pe toți tinerii care l-au cunoscut. Peste ani de zile, tineri cercetători, oameni de știință și de cultură acum încă adolescenți își vor aduce aminte că primul lor contact cu lumea vestică a luat ființă pentru că Radu Florescu l-a făcut posibil. Este cea mai frumoasă moștenire pe care ne-o lasă.
Citește toată știrea
Proiectul de Istorie Orală
Notă: Textul de mai jos, preluat de pe prima versiune a sitului aspera.ro, a fost scris in toamna anului 2001. Conținutul lui nu este nicdecum perimat, dar s-ar putea ca unele link-uri spre situri externe sa fie!
Istoria orala este o alternativa la textele istorice scrise, care de multe ori s-au dovedit a fi pur propagandistice, fiind scrise la comanda politica a puterii, asa cum a fost cazul mai ales in tarile Europei de Est in a doua jumatate a secolului XX.
De aici s-a nascut necesitatea de a privi si reconstrui istoria recenta din perspectiva celor care au trait-o si care, spunandu-ne povestea lor, reusesc sa arunce lumina asupra atator intimplari necunoscute si sa aduca in fata noastra timpuri trecute cu detaliile experientei proprii.
In lumea intreaga, interesul pe care comunitatea academica - istorici, sociologi, antropologi - il poarta acestui domeniu de studiu este in continua crestere. In Romania a fost creat Institutul Roman de Istorie Recenta, iar la universitatile din Cluj, Iasi si Timisoara studiul istoriei orale a devenit deja o traditie.
Proiectul de Istorie Orala al fundatiei Aspera s-a nascut din dorinta de a nu lasa sa se piarda acea istorie a Brasovului care se afla intiparita in memoria celor care au trait-o in perioda celui de al II-lea razboi mondial si pana azi.
Acest proiect, ca si toate celelalte, este rezultatul unei stranse colaborari intre Fundatia Aspera din Boston si Fundatia Aspera Pro Edu din Brasov. Avand in vedere interesul pe care istoria recenta a Europei de Est il starneste in Statele Unite ale Americii, Fundatia Aspera din Boston a luat legatura cu Universitatea Bloomington, Indiana, unde exista un puternic centru de studii romanesti, pentru a propune o colaborare cu Universitatea Transilvania din Brasov, catedra de Sociologie, in vederea realizarii unui studiu de istorie orala la Brasov. Ca urmare, in iulie 2001 a fost semnat un contract de colaborare intre Universitatea Transilvania si Universitatea Indiana, primul contract la nivel institutional intre universitatea din Brasov si o universitate din Statele Unite.
Proiectul a fost coordonat de doamna Maria Bucur, profesor asociat la Universitatea Indiana, din partea americana, si de domnul Stefan Ungurean, profesor la Catedra de sociologie a Universitatii Translvania, din partea romana, si a cuprins mai multe etape.
O prima etapa a fost aceea de pregatire a unei echipe de 12 studenti din anul 2 al Facultatii de sociologie din Brasov. Aceasta s-a desafsurat in perioada mai-iunie sub forma unor seminarii in cadrul carora, sub indrumarea domnului Stefan Ungurean, studentii s-au familiarizat cu bazele teoretice ale studiului istoriei orale.
A doua etapa a fost Atelierul de istorie orala care s-a desfasurat la Brasov intre 30.06 si 02.07 sub genericul "Aspecte metodologice si etice ale Istoriei Orale" si care a prilejuit intalnirea celor implicati in acest proiect: doamnele Maria Bucur-Deckard si Jill Massino de la Universitatea Indiana, Bloomington, domnul Stefan Ungurean de la Universitatea Transilvania, grupul celor 12 studenti ai facultatii de sociologie si doamna Lidia Bradley, fondator si presedinte al celor doua fundatii implicate.
La lucrarile atelierului au participat de asemenea invitati de prestigiu din domenii conexe istoriei orale cum ar fi sociologia, antropologia, etnologia: doamna Smaranda Vultur de la Universitatea de Vest, Timisoara, doamna Carmen Huluta, Muzeul Taranului Roman, Bucuresti, domnul Stejerel Olaru, Institutul roman de istorie recenta, Bucuresti.
Lucrarile atelierului au inceput prin dezbateri legate de bazele teoretice, esantionare, obiective si tehnici de intervievare, dar si de probleme de etica si chiar de legislatie, urmate apoi de discutii deosebit de interesante in cadrul carora cei prezenti au vorbit despre experienta lor in domeniu.
A treia etapa a constat in cercetarea de teren, etapa in care studentii, coordonati de doamnele Jill Massino si Carmen Huluta si de domnul Stejerel Olaru, au pus in practica cunostiintele teoretice acumulate in decursul primelor doua faze si au realizat interviurile. Subiectii au fost alesi conform principiilor si criteriilor stabilite de catre cei doi coordonatori stiintifici ai proiectului, doamna Maria Bucur si domnul Stefan Ungurean.
Au fost realizate 49 de interviuri inregistrate pe banda magnetica, transcrise sub forma electronica care se gasesc in arhivele celor doua Universitati implicate in proiect (pentru detalii cei interesati pot consulta raportul tehnic al cercetarii de teren realizat prin grija doamnei Florentina Scarneci). Interviurile vor fi publicate pe un web site dedicat memoriei recente.
O consemnare cuprinzatoare in limba engleza despre proiectul de la Brasov, scrisa de cercetatoarea Jill Massino, a aparut in periodicul "REEIfication" al Institutului de Studii Ruse si Est Europene al Universitatii Indiana, sub titlul "Voices from the Past: Collecting Life Stories in Brasov, Romania" (in format PDF, pagina 5).
Multumim pe aceasta cale tuturor celor care au crezut in noi si care au raspuns cu entuziasm chemarii noastre:
Profesorilor si cercetatorilor Maria Bucur-Deckard, Sergiu Chiriacescu, rectorul Universitatii Transilvania, Stela Dragulin, pro-rector, Carmen Huluta, Jill Massino, Stefan Ungurean si Smaranda Vultur, cei fara de care nimic nu ar fi fost;
Indrumatorilor Stejerel Olaru si Florentina Scarneci, care au spijinit cu profesionalism si devotament echipa de studenti.
Studentilor Facultatii de sociologie: Bolony-Dendro Mihai, Ceapa Dobre Ioana, Coltea Radu, Coman Anca, Frangulea Catalin, Hamberger Astrid, Iuria Ionut, Popa Alina, Stoian Oana, Todor Alina, Sandru Adriana, a caror implicare si seriozitate ne dau speranta pentru viitor;
Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Asociatiei Germanilor Deportati, Aliantei Civica, Asociatiei Veteranilor de Razboi, Comunitatii Evreiesti din Brasov, care ne-au acordat un sprijin nepretuit pentru identificarea celor intervievati.
Multumim in special celor intervievati, care au acceptat cu atata generozitate sa ne lase sa patrundem in unghere pana cum ferecate ale memoriei lor si sa evoce amintriri de multe ori incarcate de durere, umilinta si amaraciune si carora le ramanem datori sa nu uitam niciodata cele intamplate.
Fragmente din interviurile luate vor fi publicate pe un sit dedicat istoriei orale si memoriei colective romanesti in cursul anului 2002.