Proiecte principale

Main Projects

Our main projects are www.memoria.ro and www.aviatori.ro. The web sites are the most visible part of these projects, which also encompass the translation, editing and publishing of books dedicated to Romanian recent history. We also work together with EERC Boston and support participants to ACSL.

Ai întrebări legate de cele citite în această pagină?
Îți răspundem cu plăcere.
Scrie-ne!

Noutăți și evenimente

 • Simpozion EERC 2014: "Adolescența: Deschide Ușile Către Viitor"

  01 sep. 2014

  Am publicat pe sit cuvântarea de deschidere a simpozionului EERC ”Adolescența - Deschideți ușile către viitor” din 16 august 2014, la Poiana Brașov, prezentată de Lidia Gheorghiu Bradley, fondatoarea Asperei. Titlul cuvântării este: ”Despre dragostea de țară într-o lume fără granițe - Cazul EERC și ASPERA” 

  Citește toată știrea
 • Prof. Univ. Dr. Radu Florescu a încetat din viață

  19 mai. 2014

  Radu Florescu, istoric, profesor la Boston College si Consul onorific al României la Boston, născut în 1925, a încetat din viață ieri, 18 mai. Pentru fundația Aspera Profesorul Florescu a fost o inspirație și un model: plecat din tinerețe din țară, el a rămas devotat transmiterii culturii și istoriei române către occident, atrăgând studenți și cercetători americani spre studiul acesteia. Nepunând la îndoială enormul potențial intelectual și creativ al tinerilor din România, el le-a oferit acestora posibilitatea concretă de a câștiga încredere în forțele proprii prin contacte directe cu lumea occidentală, ale cărei valori de toleranță și angajament constructiv Radu Florescu le-a dorit preluate și în România. În acest scop a înființat la Boston în 1998 o Școală de vară pentru elevi români, care își găsește continuarea în programul Educational Enrichment for Romanian Children, condus în ultimii ani de Dr. Daniela Floru și sprijinit și de fundația noastră. Devotamentul față de tineri capabili exprimat în fapte, investiția de timp și resurse în folosul educării lor, exemplul său personal de voință și acțiune va inspira cu siguranță pe toți tinerii care l-au cunoscut. Peste ani de zile, tineri cercetători, oameni de știință și de cultură acum încă adolescenți își vor aduce aminte că primul lor contact cu lumea vestică a luat ființă pentru că Radu Florescu l-a făcut posibil. Este cea mai frumoasă moștenire pe care ne-o lasă.

  Citește toată știrea

Proiecte principale

De la începuturile noastre ca organizație, în 2000, și până acum, am ales proiecte care s-au distins prin importanța lor educativă, gândindu-ne totodată judicios cum putem să împărțim mai bine resurse limitate, cum putem să selectăm beneficiarii cel mai onest, în funcție de cunoștințele de care dispunem. 

Inițial, cât timp fondatoarea Asperei locuia la Boston, o mare parte din beneficiarii burselor noastre au fost studenți români acceptați cu burse la conservatoarele și universitățile de acolo: aceștia ne erau recomandați de profesori, dialogul cu instituțiile unde studiau ne asigura de capacitatea și seriozitatea lor. Am susținut și organizat cu investiție mare de timp participarea elevilor brașoveni de la trei colegii la concursurile de informatică ACSL, angajând și colaborarea comunităților românești din Miami, Montreal, Los Angeles, și alte centre.

În paralel am dezvoltat situri internet dedicate istoriei recente, și am colaborat cu diverse edituri la traducerea și publicarea de cărți în domeniu.

După 2004, ne-am concentrat mai mult asupra siturilor www.memoria.ro și www.aviatori.ro și asupra ramurilor acestora: campanii de interviuri de istorie orală, traduceri, digitizare de documente rare, sponsorizarea de publicații și cărți, participări la conferințe și suținerea financiară a unora dintre ele.

În prezent, acestea continuă să fie proiectele noastre principale.