Proiecte principale

Romanian Aviaton

A specific recent history project focuses on Romanian aviation. On the site www.aviatori.ro we have been gathering and publishing information about the development and achievements of Romanian aviation engineers and pilots from the first years of the 20th century to the present.

Ai întrebări legate de cele citite în această pagină?
Îți răspundem cu plăcere.
Scrie-ne!

Noutăți și evenimente

 • Simpozion EERC 2014: "Adolescența: Deschide Ușile Către Viitor"

  01 sep. 2014

  Am publicat pe sit cuvântarea de deschidere a simpozionului EERC ”Adolescența - Deschideți ușile către viitor” din 16 august 2014, la Poiana Brașov, prezentată de Lidia Gheorghiu Bradley, fondatoarea Asperei. Titlul cuvântării este: ”Despre dragostea de țară într-o lume fără granițe - Cazul EERC și ASPERA” 

  Citește toată știrea
 • Prof. Univ. Dr. Radu Florescu a încetat din viață

  19 mai. 2014

  Radu Florescu, istoric, profesor la Boston College si Consul onorific al României la Boston, născut în 1925, a încetat din viață ieri, 18 mai. Pentru fundația Aspera Profesorul Florescu a fost o inspirație și un model: plecat din tinerețe din țară, el a rămas devotat transmiterii culturii și istoriei române către occident, atrăgând studenți și cercetători americani spre studiul acesteia. Nepunând la îndoială enormul potențial intelectual și creativ al tinerilor din România, el le-a oferit acestora posibilitatea concretă de a câștiga încredere în forțele proprii prin contacte directe cu lumea occidentală, ale cărei valori de toleranță și angajament constructiv Radu Florescu le-a dorit preluate și în România. În acest scop a înființat la Boston în 1998 o Școală de vară pentru elevi români, care își găsește continuarea în programul Educational Enrichment for Romanian Children, condus în ultimii ani de Dr. Daniela Floru și sprijinit și de fundația noastră. Devotamentul față de tineri capabili exprimat în fapte, investiția de timp și resurse în folosul educării lor, exemplul său personal de voință și acțiune va inspira cu siguranță pe toți tinerii care l-au cunoscut. Peste ani de zile, tineri cercetători, oameni de știință și de cultură acum încă adolescenți își vor aduce aminte că primul lor contact cu lumea vestică a luat ființă pentru că Radu Florescu l-a făcut posibil. Este cea mai frumoasă moștenire pe care ne-o lasă.

  Citește toată știrea

Aviație românească

Un al doilea proiect de istorie recentă al ASPEREI este dedicat aviației românești și aviatorilor care i-au dus faima. Eforturile noastre s-au cristalizat în primul rând în crearea sitului www.aviatori.ro, dar și în sprijin acordat unor publicații și asociații de aviație independente.

Situl aviatori.ro are în primul rând o tentă istorică, dezvoltată în rubricile cele mai importante la această oră:

 • Mărturii: amintiri ale celor care au ieşit din viaţa activă, dar care mai au multe de transmis generaţiilor următoare;

 • Cărţi: rubrică în care încercăm să aducem tot ce s-a publicat în limba română în acest domeniu sau asupra aviaţiei române oriunde în lume;

 • Publicaţii: rubrică în care asigurăm existenţa formei electronice pentru două periodice de o excelentă ţinută, "Orizont aviatic", revistă lunară de istorie a aviaţiei române şi "Pescăruşul", buletin trimestrial al Asociaţiei Instructorilor şi Piloților Planorişti din România.

 • O galerie de nume proeminente din domeniul proiectării şi fabricării aparatelor de zbor, al pilotajului civil şi militar, al zborului fără motor, al educaţiei profesionale (zbor şi construcţie), al literaturii şi istoriei aviaţiei din România;

 • O galerie de fotografii istorice, unele probabil inedite.

Vă invităm să-l vizitați și să participați activ la completarea lui trimițându-ne materiale din domeniu.