Proiecte principale

Romanian Aviation? Why?

Romanian inventors and aviators at the very beginning of the 20th century were among the world's best: Traian VUIA, Aurel VLAICU, Henri COANDA built planes and won international recognition from their peers in more advanced countries. They have inspired generations of flyers and engineers in Romania and abroad.

Ai întrebări legate de cele citite în această pagină?
Îți răspundem cu plăcere.
Scrie-ne!

Noutăți și evenimente

  • Simpozion EERC 2014: "Adolescența: Deschide Ușile Către Viitor"

    01 sep. 2014

    Am publicat pe sit cuvântarea de deschidere a simpozionului EERC ”Adolescența - Deschideți ușile către viitor” din 16 august 2014, la Poiana Brașov, prezentată de Lidia Gheorghiu Bradley, fondatoarea Asperei. Titlul cuvântării este: ”Despre dragostea de țară într-o lume fără granițe - Cazul EERC și ASPERA” 

    Citește toată știrea
  • Prof. Univ. Dr. Radu Florescu a încetat din viață

    19 mai. 2014

    Radu Florescu, istoric, profesor la Boston College si Consul onorific al României la Boston, născut în 1925, a încetat din viață ieri, 18 mai. Pentru fundația Aspera Profesorul Florescu a fost o inspirație și un model: plecat din tinerețe din țară, el a rămas devotat transmiterii culturii și istoriei române către occident, atrăgând studenți și cercetători americani spre studiul acesteia. Nepunând la îndoială enormul potențial intelectual și creativ al tinerilor din România, el le-a oferit acestora posibilitatea concretă de a câștiga încredere în forțele proprii prin contacte directe cu lumea occidentală, ale cărei valori de toleranță și angajament constructiv Radu Florescu le-a dorit preluate și în România. În acest scop a înființat la Boston în 1998 o Școală de vară pentru elevi români, care își găsește continuarea în programul Educational Enrichment for Romanian Children, condus în ultimii ani de Dr. Daniela Floru și sprijinit și de fundația noastră. Devotamentul față de tineri capabili exprimat în fapte, investiția de timp și resurse în folosul educării lor, exemplul său personal de voință și acțiune va inspira cu siguranță pe toți tinerii care l-au cunoscut. Peste ani de zile, tineri cercetători, oameni de știință și de cultură acum încă adolescenți își vor aduce aminte că primul lor contact cu lumea vestică a luat ființă pentru că Radu Florescu l-a făcut posibil. Este cea mai frumoasă moștenire pe care ne-o lasă.

    Citește toată știrea

Introducere - De ce?

În marile muzee de aviație ale lumii, de la Muenchen la Paris, de la Londra la Washington, se găsesc doar puține repere și informații despre marii inventatori și zburători români de la începutul secolului XX, care au construit mașini de zburat performante într-o Românie care, și atunci, era mai puțin dezvoltată din punct de vedere tehnic decât Germania, Franța, Anglia sau America.

Întreaga lume știe despre frații Wright, dar aproape nimeni în afara României nu știe despre Traian Vuia. Despre Amelia Earhart, dar nu despre Smaranda Brăescu. Nici despre Vlaicu, nici despre Coandă... Dar câți știu despre realizările lor în România actuală? Nu este vorba de a remedia reputația aviației românești în fața lumii, cum s-ar putea crede din opoziția de mai sus, ci de a spori arhivele de cunoaștere, ale noastre -- celor de azi și de aproape --, precum și ale celor din depărtări, care nici nu bănuiesc că am avut un rol de jucat în această istorie. Și de a onora pe cei inventivi, curajoși și pasionați. Între ei, pe tatăl meu, Constantin C. Gheorghiu, aviator, inginer și istoric de aviație, de la care am învățat să sper și să persist, precum și pe fratele meu, Ticușor C. Gheorghiu, căzut în zbor cu deltaplanul în 1979, când încă nu împlinise 23 ani. Ticușor, pe atunci student, alesese deltaplanul când orele de zbor cu motor la care participa fuseseră drastic reduse de autoritățile vremii. 

Din toate aceste motive am creat situl Aviatori.ro

În cuvintele celui care l-a conceput și îl conduce, ing. Mircea Ivănoiu, de la Universitatea Transilvania din Brașov, scopurile principale ale sitului sunt:

În primul rând acela de a plasa în oceanul informativ actual o insulă în care navigatorii timpurilor noi, de diferite vârste şi vorbitori de limba română, să pătrundă în lumea mirifică a zborului şi să regăsească dovezile curajului celor care s-au desprins de pământ, într-o sublimă formă a îndrăznelii umane.

Foarte concret, acest site care s-a realizat cu o incredibilă economie de mijloace dar cu o mare investiţie de timp, imaginaţie, pricepere şi bunăvoinţă, vrem să devină un punct de reper în lumea virtuală şi un izvor de adevăr asupra celor care au fost, celor care sunt şi poate asupra celor care vor fi persoane dedicate trup şi suflet aviaţiei române.

Notă: Deși situl actual folosește doar limba română, el este deja vizitat și de cititori din alte țări, cum ne demonstrează mesaje primite de la ei. Vom adauga cu timpul și documente în alte limbi.