Proiecte principale

Romanian Recent History

ASPERA's main project is Memoria.ro, a portal towards sites dedicated to Romania's recent history; a digital library of interviews, memoirs, studies, books and images about Romania in the 20th century, presenting political, social and cultural events as reflected in the consciousness of those who experienced them.

Ai întrebări legate de cele citite în această pagină?
Îți răspundem cu plăcere.
Scrie-ne!

Noutăți și evenimente

 • Simpozion EERC 2014: "Adolescența: Deschide Ușile Către Viitor"

  01 sep. 2014

  Am publicat pe sit cuvântarea de deschidere a simpozionului EERC ”Adolescența - Deschideți ușile către viitor” din 16 august 2014, la Poiana Brașov, prezentată de Lidia Gheorghiu Bradley, fondatoarea Asperei. Titlul cuvântării este: ”Despre dragostea de țară într-o lume fără granițe - Cazul EERC și ASPERA” 

  Citește toată știrea
 • Prof. Univ. Dr. Radu Florescu a încetat din viață

  19 mai. 2014

  Radu Florescu, istoric, profesor la Boston College si Consul onorific al României la Boston, născut în 1925, a încetat din viață ieri, 18 mai. Pentru fundația Aspera Profesorul Florescu a fost o inspirație și un model: plecat din tinerețe din țară, el a rămas devotat transmiterii culturii și istoriei române către occident, atrăgând studenți și cercetători americani spre studiul acesteia. Nepunând la îndoială enormul potențial intelectual și creativ al tinerilor din România, el le-a oferit acestora posibilitatea concretă de a câștiga încredere în forțele proprii prin contacte directe cu lumea occidentală, ale cărei valori de toleranță și angajament constructiv Radu Florescu le-a dorit preluate și în România. În acest scop a înființat la Boston în 1998 o Școală de vară pentru elevi români, care își găsește continuarea în programul Educational Enrichment for Romanian Children, condus în ultimii ani de Dr. Daniela Floru și sprijinit și de fundația noastră. Devotamentul față de tineri capabili exprimat în fapte, investiția de timp și resurse în folosul educării lor, exemplul său personal de voință și acțiune va inspira cu siguranță pe toți tinerii care l-au cunoscut. Peste ani de zile, tineri cercetători, oameni de știință și de cultură acum încă adolescenți își vor aduce aminte că primul lor contact cu lumea vestică a luat ființă pentru că Radu Florescu l-a făcut posibil. Este cea mai frumoasă moștenire pe care ne-o lasă.

  Citește toată știrea

Istorie recentă

Proiectul principal al ASPEREI este Memoria.ro, cu adresa www.memoria.ro, un portal spre o multitudine de situri dedicate istoriei recente a României și o bibliotecă digitală de interviuri, memorialistică, studii de istorie orală, cărți si imagini, prezentând evenimente politice, sociale si culturale ale secolului XX așa cum acestea se reflectă în conștiinta celor care le-au trait. Un proiect de mare răsunet în rândul cititorilor este "România interbelică", accesibil prin Memoria.ro dar și direct, la adresa romaniainterbelica.memoria.ro.

Memoria.ro este un proiect independent de Memoria - Revista Gândirii Arestate, inițiată de Banu RĂDULESCU în 1990, și continuată cu abnegație de un colectiv condus de doamna Micaela GHIȚESCU, în cadrul FUNDAȚIEI CULTURALE MEMORIA din București. Cum continutul celor două proiecte se complementează, Fundația ASPERA oferă din vara anului 2003 găzduire în spațiul digital și administrare soft (prin intermediul și generozitatea firmei Incremental Srl. din Brașov) versiunii Internet a Revistei, la adresa revista.memoria.ro .

Până în 2007, Fundația ASPERA a găzduit pe Internet și versiunea digitală a Revistei Martor a Muzeului Țăranului Român, prezentă în continuare la adresa martor.memoria.ro. Spre desosebire de pagina dedicată revistei pe situl Muzeului, www.muzeultaranuluiroman.ro/reviste.html, situl alcătuit și găzduit de noi cuprinde și articole complete. 

Un domeniu separat al istoriei noastre recente este istoria realizărilor românești în aviație, de care fondatorii Asperei sunt legați prin tradiția familiei. Acestui domeniu îi este dedicat situl www.aviatori.ro.