Proiecte principale

Oral History Interviews

Interviews have been gathered as part of our oral history projects in Brasov, Romania. They have been published on our website memoria.ro and in various books listed there. 

Ai întrebări legate de cele citite în această pagină?
Îți răspundem cu plăcere.
Scrie-ne!

Noutăți și evenimente

 • Simpozion EERC 2014: "Adolescența: Deschide Ușile Către Viitor"

  01 sep. 2014

  Am publicat pe sit cuvântarea de deschidere a simpozionului EERC ”Adolescența - Deschideți ușile către viitor” din 16 august 2014, la Poiana Brașov, prezentată de Lidia Gheorghiu Bradley, fondatoarea Asperei. Titlul cuvântării este: ”Despre dragostea de țară într-o lume fără granițe - Cazul EERC și ASPERA” 

  Citește toată știrea
 • Prof. Univ. Dr. Radu Florescu a încetat din viață

  19 mai. 2014

  Radu Florescu, istoric, profesor la Boston College si Consul onorific al României la Boston, născut în 1925, a încetat din viață ieri, 18 mai. Pentru fundația Aspera Profesorul Florescu a fost o inspirație și un model: plecat din tinerețe din țară, el a rămas devotat transmiterii culturii și istoriei române către occident, atrăgând studenți și cercetători americani spre studiul acesteia. Nepunând la îndoială enormul potențial intelectual și creativ al tinerilor din România, el le-a oferit acestora posibilitatea concretă de a câștiga încredere în forțele proprii prin contacte directe cu lumea occidentală, ale cărei valori de toleranță și angajament constructiv Radu Florescu le-a dorit preluate și în România. În acest scop a înființat la Boston în 1998 o Școală de vară pentru elevi români, care își găsește continuarea în programul Educational Enrichment for Romanian Children, condus în ultimii ani de Dr. Daniela Floru și sprijinit și de fundația noastră. Devotamentul față de tineri capabili exprimat în fapte, investiția de timp și resurse în folosul educării lor, exemplul său personal de voință și acțiune va inspira cu siguranță pe toți tinerii care l-au cunoscut. Peste ani de zile, tineri cercetători, oameni de știință și de cultură acum încă adolescenți își vor aduce aminte că primul lor contact cu lumea vestică a luat ființă pentru că Radu Florescu l-a făcut posibil. Este cea mai frumoasă moștenire pe care ne-o lasă.

  Citește toată știrea

Campanii de interviuri de istorie orală

2008, Braşov: intervievarea unor deportaţi din fosta regiune Stalin in anii 1951-52
Realizator: Astrid Hamberger, inițiatori și susținători: Smaranda Vultur, Lidia Bradley
 
2002, Braşov, în colaborare cu Universitatea Bloomington, Indiana, SUA, Universitatea Transilvania din Braşov
Participanţi: Prof. Dr. Maria Bucur, Universitatea Indiana, Bloomington; Prof. Dr. Traian Ungurean, Universitatea Transfilvania din Brașov
 
2001, Braşov, în colaborare cu Universitatea Bloomington, Indiana, SUA, Universitatea Transilvania din Braşov
Participanţi: Prof. Dr. Maria Bucur, Universitatea Indiana, Bloomington; Prof. Dr. Traian Ungurean, Universitatea Transfilvania din Brașov, Conf. Univ. Dr. Smaranda Vultur, Universitatea de Vest din Timișoara, Fundația ”A treia Europă”; Stejărel Olaru, Jill Massino, Carmen Mihalache, Muzeul Țăranului Român, Mircea Ivănoiu, Univ. Transilvania din Brașov, Lidia Bradley, Fundația Aspera, studenți de la Facultatea de sociologie.