Proiecte principale

Books, Periodicals, Short Documentaries

The books and documentaries listed in the main section of this page, as well as their distribution to libraries outside Romania, were made possible by ASPERA through financial and editorial support. In some cases we offered managerial support only.

Ai întrebări legate de cele citite în această pagină?
Îți răspundem cu plăcere.
Scrie-ne!

Noutăți și evenimente

 • Simpozion EERC 2014: "Adolescența: Deschide Ușile Către Viitor"

  01 sep. 2014

  Am publicat pe sit cuvântarea de deschidere a simpozionului EERC ”Adolescența - Deschideți ușile către viitor” din 16 august 2014, la Poiana Brașov, prezentată de Lidia Gheorghiu Bradley, fondatoarea Asperei. Titlul cuvântării este: ”Despre dragostea de țară într-o lume fără granițe - Cazul EERC și ASPERA” 

  Citește toată știrea
 • Prof. Univ. Dr. Radu Florescu a încetat din viață

  19 mai. 2014

  Radu Florescu, istoric, profesor la Boston College si Consul onorific al României la Boston, născut în 1925, a încetat din viață ieri, 18 mai. Pentru fundația Aspera Profesorul Florescu a fost o inspirație și un model: plecat din tinerețe din țară, el a rămas devotat transmiterii culturii și istoriei române către occident, atrăgând studenți și cercetători americani spre studiul acesteia. Nepunând la îndoială enormul potențial intelectual și creativ al tinerilor din România, el le-a oferit acestora posibilitatea concretă de a câștiga încredere în forțele proprii prin contacte directe cu lumea occidentală, ale cărei valori de toleranță și angajament constructiv Radu Florescu le-a dorit preluate și în România. În acest scop a înființat la Boston în 1998 o Școală de vară pentru elevi români, care își găsește continuarea în programul Educational Enrichment for Romanian Children, condus în ultimii ani de Dr. Daniela Floru și sprijinit și de fundația noastră. Devotamentul față de tineri capabili exprimat în fapte, investiția de timp și resurse în folosul educării lor, exemplul său personal de voință și acțiune va inspira cu siguranță pe toți tinerii care l-au cunoscut. Peste ani de zile, tineri cercetători, oameni de știință și de cultură acum încă adolescenți își vor aduce aminte că primul lor contact cu lumea vestică a luat ființă pentru că Radu Florescu l-a făcut posibil. Este cea mai frumoasă moștenire pe care ne-o lasă.

  Citește toată știrea

Cărți, publicații, filme

Cărţi și filme documentare de scurt metraj ale căror publicare sau realizare a fost inițiată și făcută posibilă prin susţinerea financiară și implicarea editorială a fundaţiei, sau prin eforturi administrative:
 
2012:
În colaborare cu Fundația Konrad Adenauer, Aspera a sprijinit publicarea volumului:
”Sfârşitul regimurilor comuniste. Cauze, desfăşurare şi consecinţe”
Cosmin BUDEANCĂ, Florentin OLTEANU, editori, Editura Argonaut, Cluj-Napoca. Volumul conţine lucrări prezentate la ediţia a IV-a a Simpozionului internaţional care a avut loc la Făgăraş-Sâmbăta de Sus în perioada 25-27 Iunie 2009. Detalii pe blogul Cosmin Budeancă și pe situl www.memoria.ro.

2011:
”Basarabeni şi bucovineni în Banat. Povestiri de viaţă”
Smaranda VULTUR, Adrian ONICĂ, editori, ediţia a II-a Editura Brumar, Timişoara, 2011 (mărturii despre refugiul basarabenilor şi bucovinenilor, din 1940 şi 1944, despre masacrul de la Fântâna Albă, despre deportarea în Bărăgan în 1951 etc.) Prefata: Igor CAȘU.
  
”Experimentul Târgșor”
Victor ROȘCA, Editura Curtea Veche, București, 2011

2007:
În colaborare cu IICCR:
”Moara lui Kaluşek – Începutul represiunii comuniste” de Victor ROȘCA, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2007, Prefaţă de Cosmin BUDEANCĂ.

2006
Sprijin organizatoric acordat proiectului cultural "Tezaure umane vii - un patrimoniu european" in cadrul programului Sibiu, capitala culturală europeană, 2007
Parteneri: Ministerul Culturii şi Cultelor, reprezentat de Dl Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor; Gaia Heritage, Societate de consiliere în economia patrimoniului cultural şi natural; S.C. Video Dialog SRL Bucureşti, Societate specializată în producţia de filme documentare, Fundaţia de Antropologie Vizuală, Fundaţia ASTRA Film, Sibiu.

In cadrul acestui proiect, Video Dialog a realizat două filme documentare (Pantelimon Fleşariu - Pictor de biserici și Meşteri Şiţari), regizor Sorin ILIEŞIU  ; Fundaţia de Antropologie Vizuală, specializată în realizarea filmelor documentare antropologice, a realizat două filme documentare (Udatul Ionilor la Tălmăcel și Junii din Alămor), regizor Dumitru BUDRALĂ.

2005:
”Oameni şi munţi. Evocări din Braşovul secolului XX” de Aurel A. NISTOR, Editura Orator, Braşov, 2005, editie îngrijită de Ioan ZORILĂ şi Dan DRAGOLEA.

”Din faptele unor aviatori români” de Constantin C. GHEORHGHIU, Editura Pro Editură şi Tipografie SRL, Bucureşti, 2005, ISBN: 973-7995-46-5 

”Gulagul în conştiinţa românească – Memorialistica şi literatura închisorilor şi lagărelor comuniste”, Ediţia a II-a, de Ruxandra CESEREANU, Editura Polirom, colecţia Plural M, Iaşi, 2005.

2004:
 ”Oaza de libertate – Timişoara, 30 octombrie 1956” de Mihaela SITARIU, Editura Polirom, Colecţia Document, Iaşi, 2004

2003:
”In the Beginning Was the End” de Adriana GEORGESCU. Traducerea în limba engleză a cărţii "La început a fost sfârşitul", de către Dr. Dan GOLOPENȚIA, a apărut la Editura Fundaţiei Culturale Memoria, Bucureşti; traducerea, editarea, publicarea şi distribuţia ediţiei engleze la biblioteci universitare din SUA şi Europa au fost făcute la iniţiativa fundaţiei şi susţinute integral de aceasta.
 
În colaborare cu IRIR:
”Cei cinci care au speriat Estul – Atacul asupra Legaţiei RPR de la Berna (februarie 1955)” de Stejărel OLARU, Editura Polirom, Colecţia Document, prefaţă de Adrian CIOROIANU, Iaşi, 2003
   
2002:
În colaborare cu Universitatea din Bloomington, Indiana, SUA şi Universitatea Transilvania din Braşov:
”Vieţi paralele în secolul XX – Istorie orală şi memorie recentă în Ţara Bârsei”, coordonatori Florentina SCÂRNECI şi Ştefan UNGUREAN, Editura Phoenix, Braşov, 2002, Cuvânt înainte de Mircea IVĂNOIU. Carte bazată pe campania de interviuri iniţiată şi finanţată de Fundaţia Aspera in luna august 2002.
 
În colaborare cu IRIR:
”Chipurile oraşului – Istorii de viaţă în Bucureşti Secolul XX” de Zoltan ROSTAȘ, Editura Polirom, Colecţia Document, prefaţă de Andrei PIPPIDI, 2002
 
În colaborare cu IRIR şi Fundaţia „A treia Europă”:
”Memoria salvată – Evreii din Banat, ieri şi azi”, volum coordonat de Smaranda VULTUR, Editura Polirom, Colecţia Document, Iaşi, 2002, prefaţă de Smaranda VULTUR, postfaţă de Victor NEUMANN.

”The Restorer”, film de scurt metraj în regia lui Sorin ILIEȘIU, Studioul Videodialog, Bucureşti; a obținut Premiul Uniunii Cineastilor din Romania pentru filme de scurt metraj, decernat pe 28 februarie 2003. Selectat  pentru Festivalul Internațional al Filmului de Artă din Montreal în 2003.

2001:
”A Painter of Churches”, film de scurt metraj în regia lui Sorin ILIEȘIU, Studioul Videodialog, Bucureşti. Selectat  pentru Festivalul Internațional al Filmului de Artă din Montreal în 2002.