Proiecte principale

Digitizing Rare Documents

The section "Interwar Romania" ("Romania interbelică") is based on the Romanian Encyclopedia published before WWII. The texts and statistics were digitized by Angela Romana Ivanoiu with great attention and patience. We are constantly looking for more photographs to add to the textual information! 

Ai întrebări legate de cele citite în această pagină?
Îți răspundem cu plăcere.
Scrie-ne!

Noutăți și evenimente

  • Simpozion EERC 2014: "Adolescența: Deschide Ușile Către Viitor"

    01 sep. 2014

    Am publicat pe sit cuvântarea de deschidere a simpozionului EERC ”Adolescența - Deschideți ușile către viitor” din 16 august 2014, la Poiana Brașov, prezentată de Lidia Gheorghiu Bradley, fondatoarea Asperei. Titlul cuvântării este: ”Despre dragostea de țară într-o lume fără granițe - Cazul EERC și ASPERA” 

    Citește toată știrea
  • Prof. Univ. Dr. Radu Florescu a încetat din viață

    19 mai. 2014

    Radu Florescu, istoric, profesor la Boston College si Consul onorific al României la Boston, născut în 1925, a încetat din viață ieri, 18 mai. Pentru fundația Aspera Profesorul Florescu a fost o inspirație și un model: plecat din tinerețe din țară, el a rămas devotat transmiterii culturii și istoriei române către occident, atrăgând studenți și cercetători americani spre studiul acesteia. Nepunând la îndoială enormul potențial intelectual și creativ al tinerilor din România, el le-a oferit acestora posibilitatea concretă de a câștiga încredere în forțele proprii prin contacte directe cu lumea occidentală, ale cărei valori de toleranță și angajament constructiv Radu Florescu le-a dorit preluate și în România. În acest scop a înființat la Boston în 1998 o Școală de vară pentru elevi români, care își găsește continuarea în programul Educational Enrichment for Romanian Children, condus în ultimii ani de Dr. Daniela Floru și sprijinit și de fundația noastră. Devotamentul față de tineri capabili exprimat în fapte, investiția de timp și resurse în folosul educării lor, exemplul său personal de voință și acțiune va inspira cu siguranță pe toți tinerii care l-au cunoscut. Peste ani de zile, tineri cercetători, oameni de știință și de cultură acum încă adolescenți își vor aduce aminte că primul lor contact cu lumea vestică a luat ființă pentru că Radu Florescu l-a făcut posibil. Este cea mai frumoasă moștenire pe care ne-o lasă.

    Citește toată știrea

Digitizare a unor documente rare

Dorința noastră de a face din situl Memoria.ro un instrument accesibil de studiu și informare pentru toți cei care n-au trăit anii de început și de mijloc ai secolului XX au impus apariția unei rubrici cu informații de referință asupra perioadei despre care vorbesc cei care aduc mărturii în interviuri sau cărți de memorialistică.

Aceasta rubrică se numește "România interbelică" și are adresa http://romaniainterbelica.memoria.ro/ . Materialul publicat aici provine din Enciclopedia interbelică a regatului României, apărută în preajma intrării României în cel de-al doilea razboi mondial. Am creat astfel un cadru în care vizitatorii noștri pot plasa geografic și cronologic, statistic, demografic și social personajele și evenimentele care intervin în relatările cuprise în baza noastră de date.

Inițiatorul și coordonatorul acestui proiect complex și minuțios de digitizare este Mircea IVĂNOIU de la Universitatea Transilvania din Brașov. Forma electronică, adică introducerea textelor descriptive pe calculator, a fost realizată benevol de soția sa, profesoara Angela-Romana IVÂNOIU, în zeci si zeci de ore de lucru la tastatură, fapt pentru care îi ramânem profund îndatorați.

Soluția tehnică, practică si ingenioasă, prin care aceasta idee ajunge la D-voastra aparține vechilor, dar tinerilor noștri colaboratori de la INCREMENTAL S.A.

Fundația mulțumește D-lui Eugen CADIU, refugiat din Cahul, pentru faptul de a fi fost de la începutul acestui demers printre inițiatori, iar mai apoi s-a implicat direct în procurarea și pregătirea materialului brut.

Urmărim sa ilustrăm cu imagini (eventual gravuri) de epocă locurile descrise pe aceste pagini. În acest sens rugăm pe cei care posedă asemenea documente și ne-ar permite reproducerea lor să ne contacteze pe adresa contact@aspera.ro .

Lectura acestor pagini va fi plină de surprize pentru cei crescuți în propaganda timpurilor comuniste. Ei vor descoperi o Românie caracterizată în primul rând prin diversitate și armonie, cu un nivel al producției agricole impresionant și începuturi industriale modeste, dar sănătoase. La fel de neașteptat este nivelul de organizare al societății civile, mulțimea organizațiilor locale care funcționau în scopuri caritabile și educative, nivelul excelent al educației școlare la țară în special, dar și în marile orașe, toleranța față de minoritățile etnice și orientările religioase.